Pentru exploatarea părtii fizice (hard) a unui sistem de calcul este necesar să avem la dispozitie un sistem de programe care să realizeze interfata dintre hard si utilizator.
Sistemul de operare [Boi88] este un ansamblu de proceduri si programe care oferă unui grup de utilizatori posibilitatea de a folosi (eventual în acelasi timp) în mod eficient o instalatie de calcul.
Sistemul de operare (SO) permite calculatorului să-si supravegheze operatiile si asigură rezolvarea automată a problemelor care apar. El este furnizat o dată cu calculatorul si depinde de tipul acestuia (de exemplu, un sistem de operare multiutilizator va avea alte caracteristici decât unul monoutilizator).
SO furnizat poate fi mai complex decât anumite necesităti concrete. Generarea SO presupune selectarea programelor acestuia în functie de hard-ul existent si necesitătile utilizatorilor. Această operatie poate fi automată (la sistemele medii-mari), semiautomată (la minicalculatoare) sau manuală si s-a transformat mult o dată cu evolutia sistemelor de calcul. Ca exemple de SO, amintim: Siris (la sistemele medii-mari), RSX (la minicalculatoare), CP/M, MS-DOS încorporat ulterior de sistemele tip Windows '95 (la microcalculatoare), UNIX (la mini- si microcalculatoare, precum si în retele de calculatoare).
Vom numi utilizator persoana care beneficiază de serviciile sistemului de calcul prin intermediul SO. La sisteme de tip centru de calcul, ca si la minicalculatoare, exista un operator uman care lansa sesiuni de dialog cu sistemul de operare pentru optimizarea activitătii de calcul.